Juridisch

Aansprakelijkheidsverzekering Rechtsbijstandverzekering le febre assurantien

Aansprakelijkheidsverzekering

Een Aansprakelijkheidsverzekering is er voor jezelf en je gezin

Een aansprakelijkheidsverzekering is geen verplichte verzekering. Het is echter wel raadzaam om deze verzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je schade die je veroorzaakt bij iemand anders. Dit kan letsel schade of materiële schade zijn. Bijvoorbeeld wanneer je, je fiets tegen de auto van de buurman laat vallen. Je sluit de verzekering voor jezelf en  je gezinsleden.

Je kunt bij de meeste verzekeraars kiezen voor een verzekerd bedrag tussen de € 1.000.000,- en € 2.500.000,-. Ook kun je kiezen voor een eigen risico waardoor de premie naar beneden gaat.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die de verzekeringnemer bijstaat in het rechtsverkeer. In Nederland is de Rechtsbijstandverzekering bijna altijd een naturaverzekering. Een juridisch geschil wordt namelijk behandeld door een juridisch medewerker die in dienstbetrekking van de verzekeraar zelf werkzaam is. In uitzonderingsgevallen of indien er een geschil over de aanpak van de kwestie is ontstaan tussen de verzekerde en de jurist van de rechtsbijstandsverzekeraar en een beroep wordt gedaan op de zogenaamde geschillenregeling wordt de behandeling uitbesteed aan een advocaat. Tegenwoordig hebben veel rechtsbijstandsverzekeraars ook zelf advocaten in dienst. Dit was in Nederland tot 27 juni 1995 niet mogelijk. Er geldt vaak een maximumbedrag waarvoor de verzekeraar de advocaatkosten vergoedt (bijvoorbeeld € 25.000,--). Wanneer de verzekeraar geen gespecialiseerde advocaat in dienst heeft krijgt de verzekerde een externe advocaat toegewezen.  Veel rechtsbijstandverzekeringen bestaan uit een module opbouw. Tijdens het adviesgesprek kijken we welke modules er wenselijk zijn in jouw situatie.